Milyen képformátumot használjak a honlapomon?

Egy korábbi bejegyzésben a weblap barát fotókról írtam, a fényképekről, mint webkellékekről. Néhány weboldal tulajdonos jelezte, hogy “nincs képben, nem tudja pontosan, hogy a JPG, meg PNG meg egyebek mire valók, mi a különbség köztük, melyiket részesítse előnyben”. Hiányolták, hogy nem írtam a különböző képformátumokról.  Köszönöm a jelzéseket, a kérésük teljesen jogos. Így azonnal át is térek a képformátumok rövid bemutatására.

A legelterjedtebb és az általános célokat szolgáló legfontosabb formátumok a JPG, GIF, PNG és TIF. Természetesen nem csak ezek a képformátumok léteznek, de az általános céloknak ezek tökéletesen megfelelnek.

Melyik formátumot válasszam? Erre egyszerű a válasz: amelyik a legjobban megfelel a célnak. A weblap tulajdonosának valószínű a honlapra kellenek jó fotók. Azért csak valószínű, mert lehet, hogy a szórólapokat, nyomtatott reklámanyagokat is saját maga készíti, amihez már inkább vektorgrafikus képformátum az ajánlott. Nos, nézzük akkor szép sorjában.

JPG képformátum

A JPG képformátum pixeles formátum, azaz minden egyes képpont tartalmát külön információként tárolja. Színgazdag fényképek formátuma. Ez a legmegfelelőbb formátum akkor, ha a képfájlnak kicsinek kell lennie. Például ha egy weboldalon, vagy egy emailben szeretne képet megjeleníteni, használjon JPG kiterjesztésű képformátumot. A legtöbb digitális fényképezőgép felajánlja ezt a formátumot. Nagyon kicsire össze lehet tömöríteni a képet, így gyorsan töltődik az oldal, gyorsan átmegy az email. Ráadásul a tárhelyünket is kiméli, több fájl fér el rajta.

Azonban ennek a fantasztikus tulajdonságnak magas ára van! Mégpedig a minőség, mert a JPG képformátum tömörítése csak veszteséggel történhet. Ugyanis a JPG tömörítése során a kép bizonyos részei veszítenek a színekből. Az így elvesztett színeket aztán nem lehet visszanyerni.

Tehát a kicsinyre tömörített JPG képeket ha megnagyítjuk a képernyőn, akkor homályosak lesznek. Ha egy tömörített JPG képet tovább tömörítünk, akkor az újabb minőség romláshoz vezet. Tehát soha ne az eredeti fotót tömörítse, hanem az eredetiről készítsen egy másolatot és azzal dolgozzon!

Ha a tömörített fotót még elfogadható minőségűnek látja, nyugodtan használja a weblapján, mert a honlap betöltődési sebessége manapság nagyon fontos. Végső soron az emberi szem nem érzékeli annyira a színek részleteit, mint a sötét és világos árnyalat közötti különbséget, ezért némi színveszteséget feláldozhatunk a honlapunk gyorsasága érdekében.

Persze kérdés, hogy a fotóval mit illusztrál. Ha festményeket árul a weboldalán, vagy utazási irodát működtet, akkor nem szerencsés megoldás!

GIF képformátum

A GIF képformátum is pixelekben őrzi az információt, de egyszerre legfeljebb 256 színt jelenít meg. Lehetővé teszi, hogy egy általunk választott színt átlátszóként használjunk.

Mire alkalmas? Leginkább kevés színből álló grafikus képekhez, rajzokhoz, ikonokhoz, logókhoz, animációkhoz használják. Jó választás a weboldalon megjelenő grafikákhoz.

Mivel egy GIF formátumú képen egyszerre maximum 256 szín jelenhet meg, ezért jó minőségű digitális fényképekhez ez nem alkalmas. Egy digitális képben akár százezer különböző színérték információ is lehet!

A GIF képformátumot veszteség nélkül lehet tömöríteni. Ez azt jelenti, hogy amikor megnézzük a képet, akkor a képben tárolt összes információt kicsomagoljuk. Minél kevesebb szín van a képen, annál kisebb a fájl mérete!

PNG képformátum

A PNG formátum lassan kezdi átvenni az előző bekezdésben említett GIF formátum szerepét. Veszteségmentesen tömöríthető, támogatja az átlátszóságot, de nem támogatja az animációt. Egy PNG fájl akár 10-30 %-al is tömörebb lehet, mint egy GIF formátumú fájl.
A PNG formátummal nem csak egy színt tehetünk átlátszóvá, hanem szabályozhatjuk a teljes kép átlátszóságát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bármilyen színű háttérre rátehetjük a PNG képet, jól fogjuk látni az eredeti képet.

A PNG formátum kiválóan alkalmas komplex képek megjelenítésére, feltéve ha a fájl mérete nem számít.

TIF  képformátum

Ezt a képformátumot hagytam utoljára, mert főleg a nyomtatott anyagokhoz használják. Veszteség nélkül tömöríthető, támogatja az átlátszóságot is.

Ha egy képet meg akarok őrizni az eredetihez leginkább hasonlító módon, akkor ezt tömörített TIF formátumban teszem. Ugyanis az ilyen képet később nyugodtan szerkeszthetem anélkül, hogy minden mentésnél romlana a minősége.

A weboldalán azonban ne használja! Bár a TIF fájl nagyon jó minőségű kép, a nagy fájl mérete miatt a honlap betöltődése örökké tart. Mint tudjuk, az idő pénz!