Saját honlap vagy Facebook oldal?

Többen kérdezték tőlem, hogy elég-e egy cégnek  egy Facebook oldal, vagy legyen saját weboldala. Esetleg mindkettő kellene? Nyilván mindegyiknek megvan a saját szerepe és fontosak a márkaépítésben. A kérdés megválaszolásához először érdemes átgondolni a fő célokat, hogy aztán meghatározhassuk melyik a legfontosabb.

Saját weboldal alatt azt értem, hogy a cégnek saját domain névvel, fizetett tárhelyen, egyedi kinézetű honlapja van. Az alábbi összeállításban közreadnék néhány szempontot, ami talán közelebb visz a jó döntéshez. Kizárólag a saját véleményem írom le, mindenki szűrje le belőle a számára hasznosat.

Teljes kontroll az oldal felett vagy a kontroll hiánya

Facebook oldalammal igazából egy másik fél szolgáltatását veszem igénybe, az ő szabályai szerint működtetem az oldalt. Ezek a szabályok gyakran változnak. (Célszerű lenne egyszer végig olvasni a szabályzatot!) A magán és céges Facebook oldalak használata eltérő, a cégesre szigorúbbak a szabályok, nem is minden szolgáltatása ingyenes. Ha akár véletlenül is megsértem a szabályokat, könnyen elveszthetem az oldalt minden tartalmával és követőjével együtt. A követők elérhetőségi adatai nem az én tulajdonom.

Saját honlap esetén az egész weboldal az enyém, ami minden szempontból teljes kontrollt ad az honlap felett. A saját weblap egy online érték, befektetés. Az idő múlásával egyre többen megismerik és az értéke is nő. Ha van a saját honlapon kapcsolatfelvételi űrlap, óriási adatbázist építhetek.

Megjelenés

A Facebook oldalra feltehetek logót, kismértékben megszabhatom, hogy hogyan nézzen ki az oldalam, de mindig ki vagyok téve a Facebook küllemének, az ő márkájuk megjelenésének. Lehet, hogy egy értékesnek vélt poszt mellett valamilyen idegen hirdetés villog majd.

A saját honlapom olyan formában, színvilággal, grafikával készülhet, ami teljesen a saját márkát fejezi ki. Bármikor bármit változtathatok. Ha hirdetési felületet is átadok másnak, annak a helyét én döntöm el.

Információ átadás

A Facebookon közölt információ olyan helyre kerül, ahol a látogatók sok időt töltenek mert ott lépnek kapcsolatba a családtagokkal, barátokkal, ismerősökkel. Az új információ a megjelenés pillanatában előugrik a timeline-jukon, több ezer szem azonnal láthatja. Azonban ez lehet zavaró is, mert ha valaki a családi csetelés kedvéért látogat a Facebook-ra, neki akkor eredendően más a célja. Nem vásárolni akar és nem szolgáltatást keres.

A saját weblapon levő információ eléréséhez az érdeklődőknek némi erőfeszítést kell tenniük, keresgélniük kell, vagy be kell gépelni a weboldalad címét, a cégem nevét. Ha rátaláltak a honlapomra, akkor ott minden információt megtalálnak részletesen. Én döntöm el, hogy az információt milyen szerkezetbe helyezem, az hogyan jelenjen meg. Ha blogot vezetek intenzív kapcsolatot alakíthatok ki a jövőbeni vásárlókkal, megrendelőkkel.

Kereső optimalizálás (SEO)

A Facebook oldal ad némi lehetőséget az optimalizálásra, de ezzel nagyon nehéz a természetes keresési listán jó helyre kerülni.
A saját weboldal teljes rugalmasságot nyújt a kereső optimalizáláshoz, megfelelő link építéshez, és főleg a kívánt tartalom feltöltéséhez. Többlépcsős almenü rendszeren át óriási mennyiségű tartalom közölhető, megfelelő kulcsszavakkal ellátva igazán SEO baráttá tehető a saját weblap.

Tanulság

A Facebook tagadhatatlanul fontos színtér az online társasági érintkezéshez. Ezt érdemes kihasználnia a cégeknek, felhívni magukra a figyelmet. Azonban ne a Facebook oldal legyen az egyetlen online közeg, hanem segítsen eljutni a saját weboldalra. Ugyanis ez az a hely, ami fölött teljes a kontrollunk.

Ha szeretne saját weblapot, termékeinek vagy szolgáltatásának, írjon üzenetet a Kapcsolat oldalon található űrlapon, vagy keressen a megadott elérhetőségeken.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn